2014. december 19., péntek

Tizenkilencedik nap

Ma egy mese, holnap jönnek az ötletek:)




Pusztai Ilona
A JÉGVÁRI KARÁCSONY

Kanálka Kató  évek óta egyedül éldegélt a zordon Jégvárban.  Magányát három sárkánnyal: Andrással, Bandival és Endrével osztotta meg. Különösen a karácsony volt nyomasztó a számára. Csendesen, egyhangúan telt, akár bármelyik hétköznap. Ám idén minden megváltozott. Kanálka Kató új barátokra tett szert és őket látta vendégül a Jégvárban.  Nagy volt a sürgés – forgás, Kanálka Kató és a három sárkány izgatottan készülődött a vendégségre. Igazán kitettek magukért, mert a látogatók nem győztek ámulni – bámulni az ünnepien feldíszített vár és pazar lakoma láttán. Épp leültek az asztalokhoz és éppen felcsendült volna a karácsonyi ének, mikor egy nagy puffanás, csattanás rémített meg mindenkit. Az egész terem a kandalló felé nézett, mert onnan jött a zaj.
-          Úgy látszik, tavaly óta megint híztam. Kanálka kedves, segítsen, mert itt ragadok beszorulva!
 Majd két kapálózó fekete csizmás láb jelent meg a kéményben. Többen odaugrottak, és hamarosan sikerült is kiszabadítaniuk a Mikulást. Mert hosszú évek óta ő volt az egyetlen karácsonyi látogatója az idős hölgynek.
-          Mi a szösz! Nem is üzent, kedvesem, hogy vendégei vannak! – kiáltott fel meglepetten a Mikulás, miután álmélkodva körülnézett a szépen feldíszített, vidám emberekkel és állatokkal zsúfolt teremben. – Most már értem, miért füstölt az összes kéménye. Azt hittem, még mindig dolgozik.
-          Öreg barátom, de örülök, hogy most is eljött, ahogy mindig. Látja, most én szereztem Önnek meglepetést – sietett vendége elé Kanálka Kató. – Engedje meg, hogy bemutassam a vendégeimet. Ők a Virányosi dűlő lakói. Kérem, üljön ide mellénk és vegyen részt Ön is a karácsonyi lakománkon.
A Mikulás szabadkozni próbált, de az idős hölgy és a vendégek annyira marasztalták, hogy engedett a kérésnek.
-          Szívesen engedek a meghívásuknak. De előbb az angyalkáknak kiadom az utasítást, melyik ajándékot hova vigyék el az este. Tudják, kedveskéim, ők az én segítőim ezen a napon. Mióta sikerült Luciferrel, a pokol fejedelmével és Szent Péterrel, a mennyország kulcsárával megegyeznem, azóta zökkenőmentes a karácsonyi ajándékozás. Télapókor a krampuszok kísérnek el, karácsonykor az angyalkák. Régebben ez nem így volt.  Mindkét ünnepen jöttek velem krampuszok is meg angyalkák is. De ne tudják meg, kedveskéim, micsoda felfordulás lett a vége. A csibészek folyton összevesztek, egymást ócsárolták, az ajándékokat szándékosan összekeverték, megrongálták. Szerencsére ennek már vége. Ha nem így lenne, most én sem tudnék nyugodt szívvel itt maradni.
-          A rénszarvasokat meg ne legyen gondja, Majd, András ellátja őket az istállóban – tette hozzá Kanálka Kató gondos házigazdaként.
Ezután Bandi és Endre hozzálátott a karácsonyi vacsora felszolgálásához. Volt ott halászlé, borleves, rántott hal, sült pulyka, székelykáposzta, hurka, kolbász, mákos és diós bejgli, gesztenyetorta, gyümölcskenyér és még ki tudja mennyi karácsonyi finomság.
Vidám hangulatban telt a vacsora és miután már mindenki pukkadásig ette – itta magát, következett az est fénypontja: az ajándékosztás. Egyesével járultak a Mikulás elé, aki feneketlennek tűnő zsákjából sorra varázsolta elő az ajándékokat. Érdekes módon, mintha mindenkinek ismerte volna a legtitkosabb vágyát. Miután az összes vendég megkapta az ajándékát, utolsóként három macskakölyök óvakodott elő a terem végéből. Egy nagy zsákot vonszoltak maguk után, aminek egész tartalmát a Mikulás elé borították. Színes falevelek borították el vastagon a padlót. Csak most értette meg a többiek, mi az az erősen zörgő hatalmas csomag, amit olyan titokzatos képpel őrizgetett a három kölyök, és amitől egész úton nem voltak hajlandóak egy percre sem megválni. Bár nem remélték, hogy karácsonyeste Kanálka Kató ünnepségén sikerül találkozniuk a Mikulással, azt tervezték, hogy az ünnepség után megszöknek és felkeresik az Északi - sarkon a Télapót.
-          Miért hoztátok ezt a sok falevelet nekem? – kérdezte csodálkozva a Mikulás.
-          Mert azt hallottuk, ha küldünk neked levelet, akkor teljesíted a kívánságunkat - állt elő a magyarázattal Cirmi, aki a legbátrabb volt közülük.
-          S mivel, mi biztosra akartunk menni, ezért egész csomó levelet hoztunk neked – toldotta meg Cili.
-          Most már biztosan teljesíted a kívánságunkat? – kérdezte megszeppenve Mirci.
A Mikulás jót nevetett, még a könnyei is potyogtak. Majd miután sikerült ismét komoly képet vágnia, megsimogatta a kismacskákat és így szólt hozzájuk:
-          Nekem postai levelet szoktak küldeni a gyerekek, amiben leírják a vágyaikat. Legközelebb ti ezt az utat válasszátok, Nagykarácsonyon keresztül üzenjetek nekem. De nagyon köszönöm, hogy gondoltatok rám, és hoztatok nekem egy csomó színes, szép falevelet ajándékba. Majd csinálnak a manóim képeslapokat belőlük és ezeket fogom válaszlevélként elküldeni a gyerekeknek. De most mondjátok meg, mi a kívánságotok?
-          Nagyon híres zenészek szeretnénk lenni – felelte felbátorodva a Mikulás kedvességétől Cirmi.
-          Olyanok, mint a példaképeink – tette hozzá Cili.
-          Ebben annyit tudok segíteni, hogy itt ez a gitár, csörgődob és xilofon. Fogjátok! Gyakoroljatok ezeken sokat, legyetek szorgalmasak, kitartóak, és akkor a siker sem marad el. A dicsőség csak rajtatok múlik, azt kemény munkával tudjátok elérni. De ehhez nektek kell fáradozni, én ebben nem tudok segíteni. Azt tartják ugyanis, minden ember a maga sikerének a kovácsa.  
A három kölyök megköszönte az ajándékot, valamint a Mikulás tanácsát. És megfogadták ezentúl még többet gyakorolnak és tanulnak, hogy  ők is olyan híres énekesek lehessenek, mint a példaképeik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése