2014. december 14., vasárnap

Tizenkettedik nap

Ti hisztek még a csodákban? Bevallom, én igen:)





Csáki Zsuzsanna
Az adventi csoda



Élt egyszer egy kicsi lányka az erdészlakban. A valódi nevét nem is tudta senki, mindenki csak Kacagónak hívta, hiszen olyan önfeledten tudott nevetni, hogy visszhangzott tőle az erdő. Szerették őt az állatok, hiszen apja az erdész mellett midig gondoskodott róluk, segített nekik.
Történt egyszer, hogy Kacagóka anyját súlyos baleset érte, s kórházba került. Az orvosok nem tudták megmondani fel fog-e még épülni. Ettől a naptól kezdve szomorú lett az erdő minden lakója, nem hangzott fel többet a szívderítő kacaj. A kislány egyre szomorúbb lett.
Ahogy a végéhez közeledett az ősz, az idő egyre zordabbá vált, a szél már a tél leheletét hozta.
Az emberek behúzódtak meleg házaikba, s a kandalló melege mellett megkezdték a készülődést a karácsonyi ünnepekre. Kacagónak eszébe jutott, hogy az adventi időszakban, hogyan készülődtek ők is az édesanyjával a karácsony közeledtére. Érezte a friss mézeskalács illatát, a zöld fenyő szagát, melyből az adventi koszorút készítették és a várakozást az első adventi gyertya meggyújtására. Az idén nem lesz adventi koszorú sem, az édesanyja nélkül már a karácsony sem lesz a régi. Szomorúan indult lefeküdni.       
Éjszakákon át siratott a szobácskájában. Elfeledte már az imákat, amelyeket az édesanyja tanított meg neki. Nem tudott már hinni semmiben.
Az erdő bölcs baglya, aki tudniillik éjszakai madár, megelégelte a sok zokogást és elhatározta, hogy tenni kell valamit.
Másnap szürkületre összehívta az erdő és mező állatait.
A nagy tisztáson együtt figyelték a bagoly szavait az őzek, szavasok, vaddisznók, egerek, rókák, mókusok, nyuszik,  a különböző madarak, de még a sündisznócska is elment, hogy meghallja a bagoly szavát.
Figyeljetek ide! – szólt a bagoly.
Mindannyian ismeritek a kedves, jó szívű Kacagókát az erdészházból. Nagy bajban van. Hiányzik az édesanyja, s nem tudja valaha hazajön-e még hozzá?
Ő mindig segített nekünk. Emlékezzetek rá! Hányszor töltötte meg az etetőket friss szénával. Rakott ki magvakat a tél folyamán a madáretetőkbe. Ellátta friss répával és más zöldségekkel és gyümölcsökkel a fák alját, mogyorót és diót szórt szét mindenfelé, hogy ne éhezzen senki télnek idején az erdőben.
Az állatok csak bólogattak, hiszen az mind igaz volt, amit a bagoly elmondott, mindannyian emlékeztek egy-egy történetre amikor Kacagóka segített nekik.
 A kisrigót visszatette a fészekbe, vagy a kerítésbe gabalyodott őzikének segített visszatalálni a mamájához. A csigák arra gondoltak, hányszor tette őket el az útból nehogy valaki rájuk lépjen.
Most mikor az emberek –folytatta a bagoly – a szeretet ünnepére készülnek még nehezebb neki.
Segítsünk neki megtalálni a békét és az elvesztett hitét. Lepjük meg őt egy adventi koszorúval.
Az állatok mind egyet értettek, s elkezdtek gondolkodni, hogy ki mit tudna hozzátenni a különleges koszorúhoz.
Megkezdődött a munka.
Az őzek szénát hoztak. A fekete rigók összefonták, s a pókoktól kapott erős fonállal összekötözték. A szarvasok fenyőágakat téptek le, melyekkel beborították az összekötözött szénát. Már volt egy szép, örökzöld koszorú alapjuk.
Szép – mondta a cinke - de az embereké sokkal díszesebb és tűz ég rajta.
Az állatok igazat adtak neki. Mindenki elment, hogy díszeket szerezzen a koszorúra.
A madarak különböző bogyókat szedtek, mint a fagyöngy, csipke, kökény, a mókusok elővarázsoltak az odújukból néhány mogyorót és diószemet. A vaddisznók makkot túrtak elő a fűből, a nyuszik tobozokat gyűjtöttek, a sündisznócska egy szem almával érkezett vissza. A medvék felkeresték a méheket és viaszt kértek tőlük, hogy gyertyát tudjanak készíteni. A ravasz rókák kanócot hoztak.  A kis csigák mivel másuk nem volt ezüst csíkokkal díszítették a koszorút, melyek úgy ragyogtak, mint a legszebb szalagok. Szívvel-lélekkel s hatalmas szeretettel dolgoztak, hogy elkészüljenek az első gyertyagyújtás idejére.
Elkészült a mű. Gyönyörködve járták körül az állatok. Tökéletes összhangot találtak a különböző bogyók, gyümölcsök és más számukra fontos kellékek között - hiszen voltak, akik saját élelmüket ajánlották fel a cél érdekében.  Már csak egyetlen problémát kellett megoldani: Hogyan gyújtsuk meg a gyertyát? – tette fel a kérdést a nyuszi.
Köztudott, hogy az állatok félnek a tűztől. Sokáig tanakodtak, de nem találtak megoldást a problémára. Végül is úgy gondolták, hogy a kicsiny láng meggyújtása Kacagóra vár.
Elérkezett a nagy nap. Advent első vasárnapja.  Az erdészházban, mint már hetek óta mindig, most is csak a szomorúság kapott helyet.
 A szürkület beálltakor az erdő állatai őszinte szeretettel és reményekkel telve tolták az adventi koszorút Kacagóka ajtaja elé. Felsorakoztak az ajtóval szemben, miközben harkály koma bekopogott az ajtón. Az erdész és lánya kíváncsian nyitottak ajtót, hiszen ebben az időszakban már nem szoktak vendégek járni a környéken.
Az ajtó kinyílt, s a bentlakók nem hittek a szemüknek. Az erdő összes állata ott volt előttük, s oly szeretettel nézett rájuk, hogy még az erdész szemébe is könny szökött.
De gyönyörű - kiáltott fel Kacagóka. Édesapám ez csodálatos. Nagy szemét, mely hálát és örömet sugárzott az állatokra emelte. És ekkor bekövetkezett a csoda. Az égből egy angyal szállt le. Megállt az adventi koszorú előtt. Széttárta lila színű szárnyait, majd rálehelt a gyertyára, fellobbant a láng, ránézett a csodálkozó állatokra, megérintette Kacagóka vállát, majd tovább szállt.
Az állatok csak álltak, s alig hittek saját szemüknek. A gyertya lángja felmelegítette Kacagóka szívét, míg szemében a könnyeken át a gyertya lángja tükröződött, addig lelkébe visszatért a hit. Köszönöm Istenem – szólalt meg.
Ezen az estén mielőtt lefeküdt volna Kacagóka aludni, letérdelt az ágya mellé és imádkozott az édesanyja felépüléséért.
Bagoly koma az ablakon át elégedetten nézte a kislányt, majd tovább repült, s vitte a hírt az állatoknak, hogy nem volt hiába való a sok-sok munka. A szeretet és törődés, mely vezérelte őket a munka folyamán meghozta eredményét.
Az éjszaka folyamán havazni kezdett. Reggel mikor Kacagóka kinézett látta, hogy mindent belep a hó. Azonnal eszébe jutottak azok az állatok, akik visszaadták a hitét. Kiment a ház elé, épített egy nagy hóembert, majd eléje tett egy nagykosár szénát és rengeteg gyümölcsöt. Nem szerette volna, ha az állatok éheznének, hiszen az ínséges időkre eltett tartalékaikból készítették el neki az adventi koszorút és az első lánggal visszaadták a hitét.
Hamarosan megérkezett az édesapja is, az örömhírrel: édesanyja állapota gyorsan javul, s a karácsonyt már velük fogja tölteni. Köszönöm Uram! – fohászkodott ismét, majd az ablakhoz lépett és kacagva nézte az állatokat, amint boldogan falatoztak a kirakott élelemből.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Készítettetek már karácsonyi ajtódíszt? Íme néhány ötlet, ha még nem:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése