2014. december 9., kedd

Kilencedik nap

Ma is egy kedves kis történet hoztam azok közül a mesék közül, amelyek beérkeztek a pályázatra! Ez a történet már a karácsonyi készülődéshez kapcsolható és amikor olvastam, éreztem a narancsillaot és láttam a kisfiú szemében az adventi gyertyák csillogását.

Trudi


A kisfiú és a karácsony


Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy 4 és fél éves kisfiú. Egy októberi délután a gyermek megbabonázva nézte a lila gyertyát, melyet nővére egy üveg mécses tartóba helyezett. A gyertya körül dekorációként apró színes gyöngyök voltak. Biztos távolból elvarázsolva nézte, ahogy az üveg megtöri a fényt és a gyertya fénye játszik a barna dohányzó asztalon, a tartó körül. Erről aztán azonnal eszébe jutott, hogy nem sokára karácsony lesz, mikor is ő majd ajándékot fog kapni. Nagy vágya, hogy legót kapjon, legó tűzoltó állomást. Talán ez lesz az első olyan karácsony az életében, mikor érti, hogy többről van itt szó ajándékoknál.(…)
Telt-múlt az idő, az adventi időszakban a család készülődött a karácsonyra, persze a gyermeknek a legszembetűnőbb, hogy előkerültek a karácsonyi díszek, megjelent a lakásban a fahéj és a narancs mindent átölelő illata, ezáltal egyfajta varázst kölcsönözve az otthonnak. Helyet kapott az étkezőasztalon az adventi koszorú is, a családén négy fehér gyertya volt. Elmondták a család legkisebb tagjának, hogy bizony minden hét hetedik napján, vasárnap meg fognak gyújtani egy gyertyát, hiszen a karácsony előtti negyedik vasárnappal kezdődik az adventi időszak. Mikor az utolsót is meggyújtják, az után következik karácsony.
–De mi az az advent? – nézett kérdőn édesapjára a gyermek.
Nem keresztény család lévén, hagyományból gyújtanak gyertyát, azonban az édesapja elmagyarázta, hogy az advent eljövetelt jelent, ebben az időszakban elcsendesedünk, lassítunk az amúgy felfokozott életvitelen, így hangolódva rá a karácsonyra lelkileg.
-A karácsony a szeretetről szól, arról, hogy a család együtt van, tehát az ember a szeretteivel tölti az évnek ezt az estéjét. Hisz a nagyobb testvéreid is hazajönnek, tudod, olyan ritkán jönnek haza, de ilyenkor, karácsonykor, mindig együtt vagyunk. – mondta mosolyogva az édesapa.
Teltek- múltak a hetek, a kisfiú alig várta minden vasárnap, hogy este, fürdés előtt meggyújtsák azt a bizonyos gyertyát. Tetszett a fénye is, és az is, hogy ilyenkor együtt van anya, apa, a testvére és ő.
A testvére igyekezett megtanítani arra, hogy sokkal kedvesebb, szívhez szólóbb, ha az ember valamit készít a szerettei számára, mintha a boltban drága pénzért vásárol személytelen ajándékokat. Hiszen túl sok dolgot halmozunk, többnyire felesleges tárgyakat. Ha veszünk valamit ajándékba, annak is legyen célja. Éppen ezért, a család minden tagjának ők ketten, kézzel készítettek ajándékokat. Ki-ki fényképet kapott, különféle variációkban, valakinek együtt festettek, vagy rajzoltak valami szépet, így az alkotás örömével is megismerkedhetett a gyermek, és nem utolsó sorban remek időtöltés volt az ajándékkészítés illetve azok közösen történő becsomagolása. Festés közben élvezettel próbálgatta a különböző színeket, hogy azokat összekeverve milyen színt kapott. Na és milyen jó móka volt összefestékezni a tesó ruháját! – Még szerencse, hogy rajtam van festőköpeny! – Jegyezte meg erre nevetve a kisfiú. Egészen jól emlékezett rá, mikor tavaly nyáron együtt festette ki nővérével az egyik tetőtéri szobát.
Persze rengeteg idő jutott a hóban játszásra, hó kunyhót építettek, rengeteget hógolyóztak és a közeli dombra szinte minden nap elmentek szánkózni! Az volt ám csak az igazán nagy élmény! Építettek kisebb-nagyobb hóembert is, egy egész hóember család került az udvarra J
Így telt a család ideje, mígnem eljött az utolsó vasárnap. Majd december 24.-én reggel az édesapa elment a kisfiával megvásárolni a család számára a karácsonyfát, amit a gyermek választhatott ki. Hazamentek, elhelyezték a vastartóban az apró ezüstfenyőt, majd az anyuka hozta az égősort, és a csúcsdíszt a többi dísszel együtt. A díszek közt rengeteg házi-készítésű dísz is volt. Ezek csak még szebbé, különlegesebbé tették a család karácsonyfáját.
Eljött a Szenteste, a család otthon töltötte, négyesben. Az ünnepi vacsora után eljött az ajándékozás ideje. A kisfiú először nem a tűzoltó állomást kereste, hanem odavitte a szüleinek az ajándékokat, melyeket testvérével közösen készítettek, megismerte őket, hiszen együtt is csomagolták J Miután odanyújtotta anyának és apának, türelmetlenül várta, hogy kibontsák, várta, hogy a kézzel készített apróság örömet okozzon szülei számára. Nagy sikere is lett az ajándékoknak. Anya megkapta a csemetéi által készített kedves meglepetést, ami egy szép, saját készítésű gyertya volt. Apa pedig egy szép rajzot kapott, és egy könyvet. A kisfiú pedig megkapta a tűzoltó állomást, amit olyan nagyon szeretett volna. Azonban átérezte, az ajándékozás örömét, boldog volt, hogy adhatott. Ajándékbontás után pedig az egész család együtt maradt, forró teát kortyoltak, hozzá mézeskalácsot csemegéztek, és a kandalló meleg tüzénél beszélgettek, szeretetteli hangulatban, miközben kint nagy pelyhekben hullt a hó. Majd mikor a kisfiú elálmosodott, édesapja ölben felvitte a gyerekszobába, mesélt neki a kisfiú kedvenc dínós könyvéből, majd álomba szenderedett. Az apa visszament a kislányához és a feleségéhez. Még jó sokáig beszélgettek, mire nyugovóra tértek.
Karácsony napján ismét nagy volt az izgalom, hiszen mentek látogatóba a nagymamákhoz. Vitte is nagy boldogan a kézzel készített műveit, alig várta, a nagyik örömét. Na meg persze a zserbót, és a különféle habos sütiket. Igazi élmény volt látni, hogy jé! a mamáknak idén is van karácsony fája J mindenkinek van karácsony fája! A nagyik is legóval készültek, hiszen ez az idei sláger számára.
Hazatérve a családi körútról, az egész család egy emberként helyet foglalt a gyermekszobában, és legózni kezdtek. Nem számított, hogy apa anya hány éves, a gyermek még mindig bennük van. Ha nem hagyjuk elveszni, örökre bennünk marad. Önfeledt hangulatban telt karácsony napja, és másnapja is. Felépült a tűzoltó állomás és a többi apróság is helyet kapott legó cityben. J
A gyermek számára mégis nagy jelentőségű volt, hogy látta, mennyire örülnek az Ő ajándékainak, amit Ő maga készített. Napokig mesélt még róla… Ettől kezdve alkotókedve még inkább kiteljesedett és szinte nem telt el nap, hogy ne kedveskedett volna édesanyjának, édesapjának, vagy nővérének valami szép alkotással. Hiszen megtapasztalta, hogy jobb adni, mint kapni.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ma a lányokkal mécseseket fogunk készíteni befőttesüvegekből, amellyel egyrészt az újrahasznosítás fontosságára szeretném felhívni a figyelmüket, másrészt már nagyon hiányzik a bejárati ajtónkhoz némi karácsonyi hangulat, ezért alig várom, hogy az elkészült művekben meggyújtsuk a gyertyákat!

Szükséges:
- néhány tiszta befőttesüveg
- hobby ragasztó
- só
- szalag
- egyéb díszítő elemek pl.: matricák, üvegfesték, hótoll, opálpaszta stb.

Elkészítés:
A befőttes üveget a gyerekek egy ecset segítségével kenjék be ragasztóval, majd forgassák bele a sóba vagy grízbe. Ha megszáradt, a maradék területeket díszíthetik matricákkal, csillámtollal stb. A tetejére tegyetek színes szalagokat, raffiát, csipkét stb. A gyertya jól mutathat, ha kávészemeket, sót, gyöngyöket stb. szórtok köré.

 nagyon egyszerű elkészíteni és ajándéknak is kitűnő lehet:)

Ilyen lett a miénk:)
 

Íme néhány példa az internetről:
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése